Persbericht
Woensdag 13 november 2024
ENGIE en Carmeuse zijn genoodzaakt om het ‘Columbus’ project stop te zetten, een industriële installatie voor koolstofafvang en -gebruik (CCU) te Amercoeur in Wallonië. Columbus had als doel de CO2 die wordt uitgestoten door een nieuw innovatief type kalkoven te concentreren en te combineren met groene waterstof om synthetisch methaan te produceren, een hernieuwbaar gas dat kan geïnjecteerd worden in het gasnetwerk of kan gebruikt worden in de transport- of industriële sector.
Na een grondige evaluatie en een samenwerking van meerdere jaren zijn de projectpartners, in nauwe samenwerking met John Cockerill, van mening dat de huidige markt de levensvatbaarheid van het Columbus-project niet garandeert, ondanks de aanzienlijke vooruitgang die geboekt is in het onderzoek en die op middellange termijn industrieel benut zou kunnen worden.
De stopzetting van dit project kadert in een Europese markt voor waterstof en waterstofderivaten die nog in volle ontwikkeling is en waarvan de ontwikkeling en structurering trager verlopen dan aanvankelijk voorzien, met name door een regelgevend kader en een markt voor synthetische brandstoffen die nog niet voldoende volgroeid zijn.
Deze beslissing verandert niets aan de decarbonisatiestrategieën van ENGIE en Carmeuse. ENGIE blijft overtuigd van het belang van koolstofvrije moleculen in de toekomstige energiemix en zal daarom doorgaan met de ontwikkeling van veelbelovende projecten in de geografische gebieden waar de Groep actief is. Carmeuse, van zijn kant, ontwikkelt en bouwt momenteel verschillende innovatieve projecten voor de opvang en concentratie van CO2 in Wallonië en blijft zich richten op het koolstofvrij maken van van zijn eigen activiteiten en die van zijn klanten door de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën.
Over ENGIE
Als belangrijke speler op de Belgische markt neemt ENGIE het voortouw in de transitie naar het koolstofarme, betrouwbare en betaalbare energiesysteem van morgen. Via hernieuwbare energieprojecten, investeringen in flexibele productie- en opslagcapaciteit, en oplossingen op maat van particuliere, professionele en industriële klanten streven de 7000 medewerkers van ENGIE in België elke dag naar het doel van de Groep: Net Zero Carbon zijn tegen 2045.
Over Carmeuse
Carmeuse is een wereldleider in de productie van kalk, kalksteen en minerale producten, opgericht in België in 1860. De producten worden gebruikt in een verscheidenheid aan industriële toepassingen, van bouw tot staalproductie, van landbouw tot milieutoepassingen. Carmeuse stelt ongeveer 5 300 mensen te werk en bedient jaarlijks meer dan 13 000 klanten via een wereldwijd netwerk van ongeveer 59 fabrieken en 55 steengroeven en mijnen. Het hoofdkantoor van Carmeuse is gevestigd in Wallonië (in Louvain-la-Neuve).
Perscontact:
Frédéric Lennerts - Directeur Communicatie van de Groep
frederic.lennerts [at] carmeuse.be (frederic[dot]lennerts[at]carmeuse[dot]be)